Έθνος, Πολιτισμός και Ελευθερία: οι βασικοί άξονες της ιδεολογικής σκέψης του Ίωνος Δραγούμη. |
Οι Έλληνες πατριώτες τίμησαν στις 23 Ιουλίου για 25η χρονιά την μνήμη ενός μεγάλου Έλληνα πολιτικού: του Ίωνος Δραγούμη. Στο πρόσωπό του τιμήσαμε τον πρωτεργάτη του Μακεδονικού Αγώνος (γαμβρός του Παύλου Μελά), τον πατριώτη πολιτικό (υιός του πρωθυπουργού Στέφανου Δραγούμη), μα πάνω απ’ όλα τιμήσαμε τον άνθρωπο που νοηματοδότησε τις αρχές και τις αξίες του Ελληνικού εθνικισμού.
Ο Δραγούμης αντιλαμβανόταν τον εθνικισμό σε συσχέτιση με την ελευθερία των Ελλήνων. Ο ίδιος έλεγε χαρακτηριστικά: «Ακουμπώντας στο έθνος μου να γίνω πιο άνθρωπος. Δεν μπορεί κανείς να είναι άνθρωπος ξεχνώντας την καταγωγή του. Να θυμάται κανείς από πού βγήκε, που μεγάλωσε, ποιο έθνος τον ανέθρεψε. Μου αρέσει να βλέπει κανείς τους δεσμούς του. Αυτό θα πει ελευθερία». Βλέπουμε λοιπόν ότι ο Δραγούμης εκφράζει έναν «ουμανιστικό εθνικισμό», πολύ πριν αναπτυχθούν οι ψευδο-ανθρωπιστικές ουτοπίες της Αριστεράς.
Παράλληλα, ο Δραγούμης ένοιωθε την βαθύτερη σύνδεση μεταξύ του έθνους και του πολιτισμού. «Ποιος είναι ο τελικός των εθνών, πες τον προορισμό, πες τον αποστολή; Ο πολιτισμός! Να ένα έργο άξιο για τα έθνη, έργο αληθινά ανθρώπινο. Να η δικαιολογία των εθνών. Να πως τα έθνη είναι χρήσιμα στην ανθρωπότητα και να που έσφαλε ο Μαρξ πολεμώντας τα έθνη. Πολιτισμούς γεννούν τα έθνη και αυτά μονάχα. Οι πολιτισμοί γεννιούνται ο καθένας σε κάποια πατρίδα, σε κάποια εποχή και σε κάποιο έθνος. Έξω από αυτά δεν μπορεί να σταθεί πολιτισμός».
Η ζωή και το έργο του Ίωνος Δραγούμη είναι άγνωστα στον πολύ κόσμο. Τα βιβλία του, τα οποία αναβλύζουν ένα απέραντο πάθος για τον Ελληνισμό και καταφάσκουν σε μία ενεργητική στάση ζωής, είναι επίσης άγνωστα. Αυτό οφείλεται αφενός στην ιδεολογική δικτατορία της Αριστεράς στον τόπο μας και αφετέρου στην ανυπαρξία οποιασδήποτε «δεξιάς εναλλακτικής». Να λοιπόν ένας στόχος για όλους τους πατριώτες. Να διαδώσουμε το έργο του, αλλά κυρίως, εστιάζοντας σε αυτές τις ιδεολογικές παραμέτρους, να δώσουμε τις σημερινές προεκτάσεις του.
Η μεγάλη πολιτική σημασία της σκέψεως και των θέσεων του Δραγούμη είναι ότι εκφράζει έναν έλλογο και λειτουργικό εθνικισμό. Έναν εθνικισμό με σεβασμό στο ανθρώπινο πρόσωπο, προσηλωμένο στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας (Κοινοτισμός), έναν εθνικισμό ο οποίος απορρέει από τον Ελληνικό πολιτισμό και υπερασπίζεται τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των Ελλήνων. Αυτά αποτελούν την μεγάλη ιστορική παρακαταθήκη του Δραγούμη προς τον διαχρονικό Ελληνισμό. Για αυτό τον εθνικισμό πρέπει να είμαστε υπερήφανοι εμείς οι εθνικιστές.
Δεν είναι τυχαίο ότι στην φετινή εκδήλωση ήταν παρόντα όλα τα στελέχη του Πατριωτικού Κινήματος, άνθρωποι που έχουν πρωτοστατήσει στους αγώνες του εθνικιστικού χώρου, χωρίς ποτέ να φοβηθούν τις ιδεολογικές και πολιτικές μάχες. Ας πορευθούμε με βάση τις ιδέες του και την προσωπική στάση ζωής που κράτησε, ακόμη και μπροστά στον θάνατο. Δεν ξέρω αν τελικώς νικήσουμε. Ξέρω όμως ότι θα είμαστε υπερήφανοι για την ζωή που ζήσαμε και τις αξίες για τις οποίες πολεμήσαμε. ΟΣΟΙ ΖΩΝΤΑΝΟΙ.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 2ας Αυγούστου 2007 της εβδομαδιαίας εφημερίδος Στόχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου