Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

ΡΟΔΑ ΤΣΑΝΤΑ ΚΑΙ ΚΟΠΑΝΑ 2010-ΚΡΙΤΙΚΗ

Θέλώ να γράψω μέσα από το blog μου την απόψη μου για την ταινία που πήγα και παρακολουθησα. Πρόκειται για την ταινία όπως είδατε και στο τίτλο ρόδα τσάντα και κοπάνα του Ομηρου Ευστρατιαδη. Μολονότι είμαι θαυμαστής της σειράς «ρόδα τσάντα και κοπάνα» ( για να φανταστειτε πόσ αγαπησα αυτη τη σειρά έκανα και σελίδα θαυμαστων στο faceboοk) , για το καινούριο επεισόδιο δεν μπορώ να πω και τα καλύτερα λόγια. Δεν είχε μέσα της αυτο το αγνό και ηθικό στοιχείο που θα σε έκανε να γελάσεις όπως οι παλαιότερες ταινίες των 80s. Κυριαρχούσε το βρισίδι και οι άσεμνες χειρονομίες. Δηλαδή  για να γελάσεις εν ετει 2010 πρέπει να ακουσεις βρισιές και να δεις άσεμνες χειρονομίες; Και πάλι δε γέλασα όσο γέλασα με τις ταινίες «ροδα τσαντα και κοπανα» της δεκαετίας του 80. Δεν μου βγαινε από μέσα μου, το αυθορμητο γέλιο. Ακόμα ήταν ένα έργο που προσβαλε τη θρησκεία μας. Για την ακρίβεια: Είναι η πρώτη μέρα του αγιασμού. ΄Και έρχεται ένας τρελοπαπάς με μια μηχανή moto-cros τρέχοντας με επιβλητικό τρόπο. Κάποια στιγμη χτυπάει το κινητο του και ακουγεται ύμνος του Ολυμπιακού σε βυζαντινή μορφή. Αργότερα όταν φτάνει στο χώρο που είναι συγκεντρωμένοι οι μαθητές, τρέχει με χίλια ο παπάς τρομάζοντας τους μαθητές που ήταν συγκεντρωμένοι. Στη συνέχεια αναφέρει πως αυτό το σχολείο το έχει 30 χρόνια πελάτες καθώς τα πέρνει χοντρά από αυτό. Αυτά εν ολιγοις έκανε ο παπάς. Όμως η υβρις προς τη θρησκεία μας δε σταματα εδώ αλλά συνεχίζεται και σε ένα άλλο μέρος της ταινίας. Οι μαθητές αναφέρουν με αλαζονικό και άσεμνο τρόπο την Έυα και την Κασσιανή ως γυναικάρες θαρρείς πως μιλουσαν για πορνοστάρς. Ντροπή! Βέβαια, από αυτη την ταινία δεν έλειπε και μια πουστάρα μαθητής. Αλοίμονο. Μπορεί να φανταστεί κανείς συγχρονο έργο που να μην παίζει κάποιος ανώμαλος; Ενώ τέλος θέλω να αναφερθω και σε αλλοδαπους μαθητές. Πολυπολιτισμικη κοινωνια δεν έχουμε; Δεν πρέπει να βλέπουμε μαυρες και κιτρινιάρικες φάτσες στις ταινίες. Εκτός βέβαια και των αρνητικών της  είχε και και τα καλά της. Ομορφες παρουσίες, ωραία μουσικά κομμάτια και φοβερά σκηνικά. Πάντως κορυφαίος ηθοποιος όλων ήταν φυσικά ο Στηβ Ντούζος. Όλα τα λεφτά το άτομο!!! Τα 8,5€ που έδωσα ,άξιζαν μονο και μόνο για αυτόν. Δε θα με χάλαγε βεβαια να ακουσω και την αποψή σας από όσους την είδατε.

9 σχόλια:

Apokalipsis999 είπε...

Δεν είχε μέσα της αυτό το αγνό και ηθικό στοιχείο που θα σε έκανε να γελάσεις όπως οι παλαιότερες ταινίες των 80s

Νομίζεις πως τότε οι ταινίες είχαν αγνά και ηθικό στοιχεία; Όχι βέβαια. Πλάκα είχαν, χαβαλέ κάναμε, σε μια εποχή που προσπαθούσε να ξαναβιώσει ο ελληνικός σινεμάς.
Βέβαια, εσύ επειδή είσαι πολύ νεότερος και δεν έζησες εκείνες τις εποχές, δεν είναι εύκολο να καταλάβεις πως ήταν η νεολαία τη δεκαετία του '80. Χωρίς κινητά, internet, κλπ κλπ.
Εντούτοις είδα την ταινία στη δημοσιογραφική προβολή, και κατ' εμέ ήταν μια αποτυχημένη προσπάθεια να ξαναφτιάξουν τις παλιές εκείνες ταινίες. Φτηνό χιούμορ και πλάκες που όσοι είχαν δει την πρώτη Ρόδα, Τσάντα & Κοπάνα τον καιρό που πρωτοπροβλήθηκε, δεν νομίζω να ενθουσιάστηκαν. Παρά το all star του καστ, πιστεύω πως τα 8€ παραείναι πολλά...

ΥΓ. Ο Βουτσάς για λυκειάρχης παραήταν μεγάλος...

Ἀχιλλεῦς είπε...

8,5* € παρακαλώ!
χα0χ0α0α0χ

Apokalipsis999 είπε...

Παρασύρθηκα από τους εδώ σινεμάδες που έχουν 8€!

Ανώνυμος είπε...

παιδια τι να λεμε τωρα..... το εργο δεν βλεποτανε!!!! απαραδεχτο!!! κανενα σεναριο καμια συνοχη και μηδεν ηθοποιια!!!! αισχος!!!!

Ανώνυμος είπε...

Παιδια πηγα σημερα και το ειδα ΕΥΤΥΧΩΣ δωρεαν(κληρωση ραδιο)...
Ειμαι 35 χρονων εχω δει εκατονταδες ταινιες ειναι η πρωτη φορα που ΕΦΥΓΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΚΑΙ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΛΕΙΜΑ.
Αθλιο κατασκευασμα....
Χιουμορ 0
Ποιοτητα ταινιας -1
Ατακες -20
Ηθοποιοι -100
Κριμα στον Ομηρο και στο Βουτσα κριμα στα 40` της ζωης μου που εχασα
Αυτη η ταινια ειναι ακαταληλη για προβολη....
Α! στο σινεμα στο μπουρναζι ειμασταν στην παρασταση των 21.00 8 ατομα και τα οκτω απο το ραδιο...
Ξεφτυλισαν και τις πρωτες 2....

Francisco Neto είπε...

Εξαιρετική μήνυμα!

Att.,
http://wwwteologiavivaeeficaz.blogspot.com/

Profº Netto, F.A.

Greecelands. είπε...

Καλησπερα Σας!!!!

Η λεβεντιά, ο έρωτας, η αγάπη κι η φιλία δε κατοικούνε σε κορμί απού δεν έχει αξία

Ανώνυμος είπε...

Download:

http://www.filesonic.com/file/125764961/Roda_Tsanta_&_Kopana_(2010).part1.rar
...http://www.filesonic.com/file/125764781/Roda_Tsanta_&_Kopana_(2010).part2.rar

Mac-13 είπε...

Απ'οτι κατάλαβα φίλε μου, εσένα δεν σου άρεσε περισσότερο λόγω των "προσβολών" προς τη θρησκεία σου (επειδή εκει μου φάνηκε οτι εστίασες περισσότερο).
Αν και σηκώνει ατελείωτες συζητήσεις αυτο το θέμα, θα περιοριστώ μόνο στον σχολιασμό της ταινίας.
Την είδα μόλις χτες κατεβασμένη (ευτυχώς) από το ίντερνετ και έμεινα απολύτως δυσαρεστημένος. Είναι πολύ σωστά όλα αυτά που γράφεις παραπάνω. Δυστυχώς όπως σχεδόν όλες οι σύγχρονες ταινίες κυριαρχούν οι βρισιές και αρκετές άσεμνες σκηνες.
Καμία σχέση με τις παλαιότερες ταινίες (αν και ποτέ δεν ήμουν και φανατικός λάτρης τους) και ακόμα καλύτερα θα ήταν να μην γυριζόταν ποτέ, για να μην χαλούσε την συνολική εικόνα των ταινίων της σειράς.
Το μόνο πράγμα που μου άρεσε ήταν η κορυφαία (κατά τη γνώμη μου) ερμηνεία του "κηπουρού", Γιάννη Παπαθανάση, από την διαφήμιση του 11880 και οι ατάκες του!!!