Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Μικρα Ασια: Ενας τοπος ελληνικος


Πριν λιγες ημερες γυρισα απο μια 11ημερη εκδρομη στην Τουρκια με ενα γκρουπ γνωστων. Πρωτη φορα ταξιδεψα στην γειτονικη χωρα και αποκομισα σπουδαιες εμπεριες που με εκαναν να προβληματιστω εντονα.
Κατ΄ αρχας λογω της μεγαλης διαρκειας της εκδρομης προλαβα να επισκεφτω πολλα μερη τοσο στα μικρασιατικα παραλια οσο και στα ενδοτερα. Αυτο που μου προξενησε ιδιαιτερη εντυπωση ηταν οτι οπου και αν πηγα τα παντα μιλουσαν για Ελλαδα παρα την συστηματικη προσπαθεια των γηγενων να κρυψουν την ελληνικοτητα των περιοχων.Στην προσπαθεια τους αυτη μαλιστα εχουν τουρκοποιησει ολες τις ελληνικες ονομασιες των πολεων και των χωριων χωρις οι τουρκικες ονομασιες να αποδιδουν το ελληνικο νοημα ωστε τιποτα να μην θυμιζει στον επισκεπτη το αρχαιο ελληνικο μεγαλειο.
Απιστευτη εμπειρια ηταν και η επισκεψη μας στους αρχαιολογικους χωρους οπως η Περγη, η Εφεσος, η Τροια και πληθος αλλων οπου σωζονται μεχρι και σημερα αρχαια θεατρα, αγαλματα, βωμοι αρχαιων ελληνικων θεοτητων. Σε καθενα απο αυτα τουρκοι μικροπωλητες πουλουν  βιβλια ( ακομα και στα ελληνικα) με την ιστορια της καθε περιοχης τα οποια οπως διαπιστωσαμε εχουν λογοκριθει βαναυσα ωστε οι ξενοι επισκεπτες να διαμορφωνουν ανιστορητες αποψεις που αλλοιωνουν την πραγματικη αληθεια. Βεβαια για τους γνωστες της ελληνικης ιστοριες ολα αυτα αποτελουν φαιδροτητες που ομως δεν παυουν να θλιβουν και να προβληματιζουν καθε σκεπτομενο ανθρωπο.
Στα Μυρα της Λυκιας μαλιστα οι ντοποιοι εχουν μετατρεψει τον ορθοδοξο ναο του αγιου Νικολαου σε γυμναστηριο κατι που αποτελει υψιστη ιεροσυλια και ασεβεια προς τη θρησκεια μας. Αληθεια τι θα συνεβαινε αν γινοταν το ιδιο σε ενα τουρκικο τζαμι; Το ερωτημα ειναι ρητορικο και αφηνουμε τον καθενα να το απαντησει.
Αποκορυφωμα βεβαια της εκδρομης αποτελεσε η επισκεψη μας στο μεγαλυτερο συμβολο του χριστιανισμου και της ορθοδοξιας, τον ναο της Αγιας Σοφιας. Αναγκαστηκαμε να περιμενουμε ωρες στην ουρα προκειμενου να προμηθευτουμε το εισιτηριο. Ο ξεναγος μαλιστα μας πληροφορησε οτι καθε χρονο συρρεουν στην Αγια Σοφια 10 εκατομμυρια επισκεπτες. Αντιλαμβανεστε ποσα χρηματα αποκομιζει το τουρκικο κρατος απο κατι εξολοκληρου ελληνικο.
Ολα αυτα δεν αναφερθηκαν απο μισος εναντιον της γειτονικης χωρας αλλα για να αντιληφθουμε οτι οσο και αν προσπαθουν καποιοι με μεθοδευμενες ενεργειες να αποκρυψουν την λαμψη του αρχαιου ελληνικου πολιτισμου και της βυζαντινης ιστοριας δεν θα καταφερουν τιποτα γιατι αν σκαψουν κατω απο το χωμα που πατουν δεν θα βρουν τιποτε αλλο παρα  ελληνικα μνημεια που δινουν τη μαρτυρια τους για τη διαχρονικοτητα της Ελλαδας ανα τους αιωνες.

1 σχόλιο:

Ἀχιλλεῦς είπε...

Εξ΄άλλου μην ξεχνουμε πως και κατα τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, οι Τουρκοι εφάρμοζαν το ταγμα των γενιτσαρων και το παιδομαζωμα.
Γι΄αυτο το 1/3 στη Τουρκια ειναι Έλληνες!