Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Συγχρονη ειδωλολατρεια

http://www.mooseyscountrygarden.com/cats-dogs/jer_bestfriends.jpg
Γιορτη για τα αδεσποτα ζωα. Αυτη ειναι μια ειδηση η οποια ειδε το φως της δημοσιοτητας και μας εκανε να αναρωτηθουμε: Γιατι γιορτη για τα αδεσποτα ζωα; Ποιος την κανει; Και ποιο το μηνυμα της; Γιορτες εχουν οι ανθρωποι, για να τιμησουν καποιους ανθρωπους που τιμησαν με το ονομα τους την πατριδα, την κοινωνια, την Εκκλησια. Γιορταζουμε ενα ιστορικο γεγονος , για να γνωριζουν και να το ενθυμουνται οι νεοτερες γενιες ωστε να διδασκονται και να εμπνεονται απο τα κατορθωματα των προγονων μας.
Μηπως η εορτη στα ζωα παραπεμπει καπου αλλου; Μηπως στην θεοποιηση τους; Τα ζωα τα αγαπουμε, δεν τα θεοποιουμε, τα προστατευουμε αλλα δεν τα λατρευουμε. Οταν τα σκυλια και τα γατια κληρονομουν περιουσιες , οταν αντικαθιστουν τα παιδια και οταν ρυθμιζουν τα αισθηματα της καρδιας μας, τοτε γινεται αντιληπτο που οδηγουμαστε.
Ειναι καιρος να σοβαρευτουμε.Οταν εχουμε τοση φτωχεια και δυστυχια γυρω μας και πολλα παιδια υποσιτιζονται και πεθαινουν, ειναι αδιανοητο τα σκυλια και τα γατια να εχουν ολες τους τις ανεσεις. Επιτελους, και οι θεατρινισμοι εχουν τα ορια τους.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δεν μπορώ να κατανοήσω ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα αυτής της εορτής κι επίσης δεν κατανοώ ποιο είναι το πρόβλημα γενικά εορτών που δεν σχετίζονται με αγίους και προγόνους.

Δεν μπορώ επίσης να κατανοήσω την επιχειρηματολογία ότι μία αναφορά σε ζωντανούς οργανισμούς (πλάσματα του Θεού να υπενθυμίσω) οδηγεί στην θεοποίησή τους, δημιουργόντας μία σύγχρονη ειδωλολατρία. Τι είναι ειδωλολατρία πάλι και πως ορίζεται? Μήπως οτιδήποτε δεν πιστεύουμε εμείς το ονομάζουμε έτσι?

Δεν κατανοώ γιατί η μνεία ή ο σεβασμός προς τα πλάσματα του Θεού (του οποιουδήποτε Θεού πιστεύει ο καθένας) μπορεί να σηματοδοτούν όλα αυτά τα πράγματα!

Να με συγχωρείς, αλλά δεν κατανόησα καθόλου όλους αυτούς τους συνειρμούς!

Χρ. Ράπτης

Ἀχιλλεῦς είπε...

Φίλε και συνδιαχειριστή Συνοδοίπορε, εγώ πάντως κατάλαβα την αναρτηση σου. Όμως δε νομίζω να συνέβη κάτι τέτοιο, δηλαδή οτι υπάρχει κοσμος που λατρευουν τα ζώα τους.(Υπάρχει βεβαια κάποια μειοψηφία).
Θα μιλήσω παρακάτω βάσει των δικών μου εμπειριών.
«Έχω σκύλο και είμαι πολύ δεμένος μαζί του. Μου είναι ένας πιστός συντροφος, ο οποίος μου χαρίζει ασφάλεια εφ΄οσον φυλάει το σπίτι και μπορώ και περνάω την ωρα μου μαζί του. Όμως ποτέ μου δεν έχω νιωσει κάποιο ειδος λατρείας για το σκύλο μου.»
Θέλω να ελπίζω πως δεν υπάρχουν τέτοιου ειδους άτομα που να θεοποιούν τα σκυλιά τους. Παρ΄ολ΄αυτά, δεν ξερω αν το δέχεσαι αλλά μεγαλύερη θεοποίηση γινεται προς τους αθλητικούς συλλόγους.Παράδειγμα:
«Κόκκινος Θεός Ολυμπιακός» ή «Πάο θρησκεια θύρα 13».
Νομιζω οτι μεγαλύτερος ειναι ο κινδυνος που εγκυμονεί από τις αθλητικές ομάδες.
Συμπληρώνοντας, το άλλο κακό ειναι πως η γιορτή για τα αδέσποτα διοργανώνεται σε παγκοσμιο επίπεδο και όχι σε εθνικό.
Έχω κάνει και σχετική αναρτηση για τις γιορτές που γινονται σε παγκοσμιο επιπεδο και που αποσκοπούν.

Apokalipsis999 είπε...

Τα ζώα είναι ζώντα πλάσματα του Θεού. Και μάλιστα δεν έχουν να επιλέξουν μεταξύ καλού και κακού, όπως ο άνθρωπος που συνήθως επιλέγει το κακό. Οπότε τους οφείλουμε σεβασμό, όπως όλη την Φύση την οποία έχουμε ως δώρο από το Θεό.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε τα ζώα ως... ανθρώπους! Για παράδειγμα, κάποια μαντάμ προσφάτως άφησε τη μεγάλη περιουσία της στο σκυλάκι της!

Ναι μεν μας κρατούν καλή συντροφιά, αλλά δεν πρέπει να τα εξανθρωπίζουμε ντε και καλά!
Όταν σπαταλάμε μεγάλα ποσά για ζώα όπως τα κομμωτήρια και ψυχαναλυτές σκύλων, έχουμε υπερβεί τα όρια.
Και εδώ δεν μιλάμε για ειδωλολατρεία, αλλά για ανθρώπινη διαστροφή.

Δεδομένου πως τα ζώα τα έχουμε φυλακή στο σπίτι μας και σκλαβωμένα...

Διαπρύσιος κήρυξ είπε...

Κοιταξτε η λεξη ειδολωλατρεια χρησιμοποιειθηκε μεταφορικα. Φυσικα και δεν υπαρχουν ανθρωποι τουλαχιστον στο δυτικο λεγομενο κοσμο που να λατρευουν τα ζωα. Δυστυχως ομως, οπως επισημαινει και ο φιλος Apokalipsis999, πολλοι ανθρωποι εχουν ξεφυγοι των οριων και δεν σεβονται απλα τα ζωα αλλα τους μεταβιβαζουν περιουσιες και αφιερωνουν τεραστια ποσα για τη φροντιδα και περιποιηση τους. Αυτο δεν ειναι παραλογο την ωρα που χιλιαδες ανθρωποι καθημερινα ζουν κατω απο το οριο της φτωχειας και υποσιτιζονται?

Ανώνυμος είπε...

συγνώμη αλλά λέτε βλακίες δεν πιστεύει κανένας φυσιολογικός άνθρωπος στα σκυλιά απλα τα αγπαν και τα φροντίζουν και αυτοί που αφηνουν περιουσίες εντάξει τα αγαπαν τρελά!!! αλλά οχι οτι αγαπας το πιστευεις σαν θεό εγώ έπαιζα μικρός μ play-mobil τι πιστεύω σε αυτά μαλακιεεεςςς

Ανώνυμος είπε...

Συχρονη ειδωλολατρεια ,ειναι να δινεις οπουδιποτε αλλου τη δοξα. Εκτος απο πατερα τον κυριο τον δυναμεων,τον ιησου χριστο τον γιο του θεου ,και στο πνευμα το αγιο!