Κυριακή, 23 Μαΐου 2010

Υπάρχει Θεός;

Μετά την απόδειξη σε αυτό το blog ότι η Καινή Διαθήκη λέει την αλήθεια,(δείτε εδώ), σημερα θα ασχολήθουμε με το θέμα περί ύπαρξης Θεού.
Έρχονται χαλεπά χρόνια και πιστευω ότι πρέπει να ξέρουμε να απαντάμε πάνω σε αυτό το θέμα.
Μπαίνοντας στο κυρίως Θέμα..........
Υπάρχεις Θεός;
Μια μαθηματική εξισωση ή ένα αντικείμενο μπορώ να το «βάλω κάτω» και να σου αποδείξω ότι ναι έτσι είναι, και ΝΑΙ υπάρχει. Κάτι αντιστοιχο δεν μπορεί να γίνει και με το Θεό. Ο Θεός δεν είναι πράγμα να το βάλεις στο εργαστήριο να το μελετήσεις και να πεις ότι "ναι έτσι είναι". Αντιθέτως, ο Θεός είναι πνεύμα που εσύ το νιώθεις και αισθάνεσαι την υπαρξή του.
Κάποτε είχα σε μια καφετέρια συζήτηση με έναν φίλο μου επί του θέματος, ο οποίος ασπαζόταν τετοιου είδους αθεΐστικές αντιλήψεις. Να  ο διάλογος:
Άθεος: Πως είσαι βεβαιος ότι υπάρχει Θεός και προσευχεσαι σε Αυτόν;
Εγώ: Εντάξει μπορεί και να μην υπάρχει Θεός ......., έχω κάποιες αμφιβολίες,. Αλλά εσύ πάλι πως εισαι σίγουρος οτι δεν υπάρχει Θεός;
Άθεος: Μα καταρχάς ό,τι υπάρχει, το βλέπουμε. Τον Θεό δεν το βλέπουμε, άρα δεν υπάρχει!
Εγώ: Λοιπόν θα σου κάνω κάποιες ερωτήσεις και εσύ θα απαντάς ειτε μονολεκτικά ειτέ περιφραστικά. Συμφωνείς;
Άθεος: ΟΚ!
Εγώ : Επιμένεις ακόμα στην άποψη ό,τι υπάρχει το βλέπουμε;
Άθεος: Ασφαλώς!
Εγώ:Οκ. Το καφέ μπροστά μας τον βλέπεις;
Άθεος: Ναι.
Εγώ: Άρα, υπάρχει βασει τη δικιά σους θεωρίας. Το τραπεζι υπάρχει;
Άθεος: Ε αφού το βλέπουμε ρε Θόδωρα! Δεν θα υπάρχει; Τί χαζες ερωτήσεις είναι αυτές!!!
Εγώ: Το μυαλό σου το βλέπεις;
Άθεος: Όχι:
Εγώ: Άρα για να μην το βλέπεις, δεν υπάρχει. Δεν έχεις επομένως μυαλό βάσει της δικιάς σου θεωρείας.
Άθεος:...................(σιωπή)

Μετά από αυτη την αποστομωση άρχισα σιγά-σιγά να του εξηγώ κάποια πράγματα για την πίστη  μας. Κάποια σημαντικά που το είπα είναι:
  • « Εδώ δεν μπορούμε να δούμε τον ήλιο(ακόμα και με τα γυαλιά), πως να αντικρισουμε τον Θεό»
  • « Ουτε το οξυγονο, τον ηλεκτρισμό βλέπεις αλλά καταλαβαίνεις την υπαρξή τους από τα αποτελέσματα»
  • «Εμένα προσωπικά δεν μου χρειάζεται να πιστεψω ότι υπάρχει Θεός. Γνωρίζω ότι υπάρχει!!! 1+1=2. Αυτό το γνωριζεις ότι ειναι έτσι ή το πιστεύεις;»
Με ρώτησε αργότερα. Και ποιος έκαμε τον Θεό;  Να σημειώσω πως σε αυτο το ερώτημα, στηρίζονται πολύ Άθεοι.Η απαντησή μου:
Άιτια ύπαρξης του Θεού, ο ίδιος ο Θεός. (όσοι θέλετε παραπάνω πραγματα πάνω σε αυτό, δείτε εδώ)


Παρ΄ολ΄αυτά, υπάρχουν επιχειρηματα που αποδεικνύουν την ύπαρξη κάποιας ανώτατης δύναμης!

Η πολυπλοκότητα του πλανήτη μας, μας παραπέμπει σε ένα σχεδιαστή που όχι μόνο σχεδίασε τον κόσμο, αλλά που τον διατηρεί μέχρι σήμερα. Και βάσει ,όλων των νέων ανακαλύψεων καινουριων αστρων, γαλαξιών μας φέρνουν μας φέρνουν πιο κοντά στην ύπαρξη του Θεού, διότι βγαίνει στην επιφάνεια η τεράστια πολυπλοκοτητα του συμπαντός μας που προϋποθέτει κάποιον Οργανωτή

Η πολυπλοκότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου φανερώνει ότι πίσω από αυτό υπάρχει μια ανώτερη νοημοσύνη.Το ανθρώπινο μυαλό επεξεργάζεται περισσότερες από ένα εκατομμύριο πληροφορίες το δευτερόλεπτο.7 Ζυγίζει τη σημαντικότητα αυτών των δεδομένων, φιλτράροντας τα λιγότερο σημαντικά. Αυτή η λειτουργία του φιλτραρίσματος σου επιτρέπει να εστιάσεις και να λειτουργήσεις αποτελεσματικά στο περιβάλλον σου. Ένας εγκέφαλος που διαχειρίζεται περισσότερο από ένα εκατομμύριο πληροφορίες το δευτερόλεπτο, ενώ ταυτόχρονα αξιολογεί της σημασίας τους και σου επιτρέπει να δράσεις πάνω στις πιο σημαντικές πληροφορίες … μήπως αυτό έγινε κατά τύχη; Μήπως ήταν αποτέλεσμα κάποιων βιολογικών αιτιών, που διαμόρφωσαν τόσο τέλεια τους ιστούς, την κυκλοφορία του αίματος, του νευρικού συστήματος; Το μυαλό λειτουργεί διαφορετικά απ’ όλα τα άλλα όργανα. Υπάρχει νοημοσύνη σ’ αυτόν, ικανότητα να δικαιολογεί, να παράγει συναισθήματα, να ονειρεύεται, να προγραμματίζει να ενεργεί και να σχετίζεται με άλλους ανθρώπους. Πώς μπορεί κανείς να εξηγήσει τη λειτουργία του ανθρώπινου μυαλού;

Τέλος, γίνονται στον κόσμο μας ένα σωρό θαύματα. Αυτά ποιος τα κάνει;
Η δύναμις και χαρις του Αγίου Πνεύματος. Μην ξέχναμε πως πιστευουμε σε τριαδικό Θεό.
Tέλος, να θυμάστε πως η πολύ λογική οδηγεί στην Αθεΐα. Μην προσπαθείτε να τα ερμηνευσετε όλα με την λογική, καθως υπάρχει κινδυνος να οδηγηθείτε σε πλάνες και αιρέσεις
Η πίστη μας δεν είναι παράλογη, αλλά υπέρλογη.

4 σχόλια:

Apokalipsis999 είπε...

Λοιπόν Θεόδωρε, εδώ υπάρχει το εξής: Για την Ορθοδοξία, δεν υπάρχουν αποδείξεις στο περί Θεού ερώτημα, αλλά ενδείξεις!
Διότι έτσι ο Θεός θα παραβίαζε την ελεύθερη επιλογή του ανθρώπου.
Αντιλαμβανόμαστε το Θεό εν «εσόπτῳ και αινίγματι» όπως λέει και ο Παύλος.

Τα περί αποδείξεων τα έλεγε ο σχολαστικισμός στη Δύση κάμποσους αιώνες πίσω, και δυστυχώς αυτή η ξεπερασμένη και άστοχη από τη δυτική Θεολογία προσέγγιση (η οποία βέβαια δεν υπάρχει πια) επηρεάζει ακόμα και σήμερα, μάλιστα και διάφορους ορθόδοξους (όχι θεολόγους αλλά άσχετους θεολογίζοντες)!

Καλό θα ήταν πριν δημοσιεύσεις τέτοια θέματα, να διαβάσεις αλλά και να ρωτήσεις τους πιο ειδικούς στο θέμα.
Στη θεολογική σχολή αυτά είναι για τριτοετής φοιτητές. Θα μπορούσα περί του θέματος να γράψω πάρα πολλά, αλλά καταλαβαίνω πως δεν θα γίνω αντιληπτός, και μάλλον θα παρεξηγηθώ.

Θεό7δωρος είπε...

Έστω έτσι, ενδείξεις!!! Γράψε άκυρο στο "αποδείξεις"! Λάθος δικό μου!. Εξ΄άλλου για πολλούς δεν νομίζω, να γνωρίζουν την μικρή διαφορά ανάμεσα στις 2 λέξεις. Καθώς είναι συνώνυμες!(θα γραψω κι ενα ακομα σχετικό άρθρο{θα δεις} γι΄αυτο χρησιμοποιω τον ορο αποδειξεις)

Όσο για το τελευταίο που γράφεις:«Θα μπορούσα περί του θέματος να γράψω πάρα πολλά, αλλά καταλαβαίνω πως δεν θα γίνω αντιληπτός, και μάλλον θα παρεξηγηθώ.»

Δεν σε καταλαβαίνω! Από ποιον να παρεξηγηθείς; Απρόσωπο δεν είναι το ιντερνετ; Οπότε τι σε νοιάζει!
Οι άθεοι έχουν σαρώσει τα πάντα διαδίδοντας τις αθεϊστικές τους ιδεολογίες. Μη θυμηθούμε τι έλεγε ο Γρηγόριος ο παλαμάς περί Σιγής στα θεματα πιστεως!Οπο΄τε πρέπει να δράσουμε όλοι μας
Άλλωστε εσύ μπορείς να γράψεις και πιο άνετα σε σχέση με εμένα. Γιατι εσύ στο blog σου ασχολείσαι ως κυρια βάση με Θεολογικά ζητήματα σε αντιθεση με εμένα που καλλιεργώ τα πάντα.
Τέλος, με αυτά που θα γραψεις,μπορεί ορισμένοι να παρεξηγηθούν αλλά σκέψου και πόσοι ψάχνουν στο διαδικτυο γι΄αυτά τα ζητηματα!

Apokalipsis999 είπε...

Κοίτα Θεόδωρε,
Άλλο αποδείξεις και άλλο ενδείξεις. Δύο λέξεις που διαφέρουν πολύ στη Θεολογική ορολογία.

Στο blog μου, όπως έχεις δει ασχολούμαι με πολλά. Όχι τόσο τα θεολογικά, διότι αν ήθελα ένα αμιγώς θεολογικό blog θα το είχα κάνει έτσι.

Η απάντηση σε μία ανάρτηση έχει θεαματικά μικρό χώρο να αναπτύξω κάποια πραγματάκια, ώστε να γίνουν κατανοητά τα θέματα που θίγεις. Είναι λογικό να κάνεις λάθη γιατί πέφτεις στα πολύ βαθιά! Ίσως θα χρειάζονταν ένα blog μόνο για τέτοια θέματα... μα που χρόνος!

Όταν ξανασχοληθείς με θεολογικά, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου, για οτιδήποτε απορίες έχεις, ή αν δεν καταλαβαίνεις κάτι απ' όσα βρίσκεις στο διαδίκτυο.

Θεό7δωρος είπε...

Σεβαστά αυτά που λες, θα εμείνω μονο στις «αποδείξεις» σε επομενη μου αναρτηση!