Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Ο «βασιλιάς του spam» καλείται να πληρώσει στο Facebook


Πειρατής πληροφορικής, ο αυτοαποκαλούμενος «βασιλιάς του spam» του Facebook, καλείται να πληρώσει 711 εκατομμύρια δολάρια στο γνωστό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την ετυμηγορία Αμερικανού δικαστή την περασμένη Πέμπτη.

Το ιδιαίτερα υψηλό πρόστιμο διέταξε ο δικαστής Τζέρεμι Φότζελ του πρωτοδικείου του Σαν Ζοζέ, να πληρώσει ο σπάμερ Σάνφορντ Ουάλας, ως αποζημίωση για την πρόσβασή του σε λογαριασμούς χρηστών χωρίς εξουσιοδότηση και για την αποστολή spam σε φίλους μέσω μηνυμάτων ή με καταχωρήσεις στα «wall» τους, σύμφωνα με ανακοίνώση του Σαμ Ο’ Ρούρκ, του βασικού νομικού συμβούλου του Facebook για ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας, στο blog της εταιρείας.

Οι υπεύθυνοι του Facebook αναγνώρισαν ότι θα ήταν απίθανο ο κ. Ουάλλας να συγκεντρώσει και να πληρώσει το εν λόγω ποσό, εντούτοις εκτίμησαν ότι αυτή η απόφαση πετυχαίνει ούτως ή άλλως μια αποφασιστική νίκη στην μάχη τους κατά των spams, δηλαδή των κερδοσκοπικών διαφημιστικών μηνυμάτων που απευθύνονται στους χρήστες του site.

Στην καταγγελία του, το Facebook είχε περιγράψει τον κ. Ουάλλας σαν «ένα διαβόητο απατεώνα του διαδικτύου, ο οποίος έχει εμπλακεί σε ποικίλες παράνομες δραστηριότητες spamming και σε άλλες κακόβουλες πράξεις από τα μέσα της δεκαετίας του 1990».

Ο κ. Ουάλας έχει τώρα παραγραφεί επ’ αορίστου από το δίκτυο του Facebook και έχει αποκλειστεί από τη διαδικασία ανοίγματος λογαριασμού, παράλληλα με άλλους περιορισμούς που του έχει θέσει ο δικαστής. Στο blog της εταιρείας επιπλέον αναγράφεται ότι πέραν της ποινής της αποζημίωσης, το πρωτοδικείο παρέπεμψε τον Ουάλλας στον εισαγγελέα για ποινική δίωξη για περιφρόνηση του δικαστηρίου, το οποίο σημαίνει ότι θα μπορούσε να εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Το Facebook είχε μηνύσει τον Σάνφορντ και άλλους δύο, τον Άνταμ Αρζομάνιαν και το Σκοτ Σο, το Φεβρουάριο για τη χρήση ιστοσελίδων phishing και άλλων μέσων προκειμένου να κερδίσουν δολίως πρόσβαση σε λογαριασμούς του Facebook και να τους χρησιμοποιήσουν για να συντονίσουν ένα phising spam, δηλαδή spam για τη συλλογή ευαίσθητων δεδομένων, σε ολόκληρο το δίκτυο.

Πέρυσι, ένας άλλος ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης, το MySpace, έλαβε 230 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση. Ο Σάφορντ Ουάλας και ο σύνεργός του, ο Ουόλτερ Ράινς κρίθηκαν ένοχοι για αποστολή μηνυμάτων, τα οποία τους επέτρεπαν να υποδύονται τους κλασικούς χρήστες του MySpace και με αυτόν τον τρόπο να διαφεύγουν του ελέγχου των δικαιούχων τους. Μπορούσαν έτσι να βομβαρδίζουν ανενόχλητοι με spam τους χρήστες με σκοπό να τους προσελκύσουν σε άλλα site πωλήσεων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ποσό των 711 εκατομμυρίων δολαρίων που καλείται να πληρώσει σήμερα ο κ. Ουάλας δεν αποτελεί το υψηλότερο ποσό αποζημίωσης που έχει ορισθεί με βάση το CAN-SPAM Act, τη νομοθεσία που περιέχει σκληρές ποινές για παραβιάσεις που σχετίζονται με εμπορικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και αποστολή μηνυμάτων. Και αυτή ωστόσο η τιμή ανήκει στο Facebook, το οποίο το Νοέμβριο του 2008 κέρδισε 873 εκατομμύρια δολάρια σε αγωγή κατά των Άνταμ Γκερμπέζ και την εταιρεία του, την Atlantis Blue Capital, που βομβαρδίζαν τους χρήστες με σεξουαλικού περιεχομένου μηνύματα σπαμ.

Πηγή: Le Monde

Δεν υπάρχουν σχόλια: