Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Θεσσαλονίκη: Θησαυροί ελληνιστικών χρόνων στα εργοτάξια του μετρό




1.414 τάφοι του δυτικού και ανατολικού νεκροταφείου της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν το τοπογραφικό στίγμα της αρχαίας πόλης σε πέντε κεντρικούς σταθμούς όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες του μετρό. Οι περιοχές: «Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός», «Σιντριβάνι», «Πανεπιστήμιο» και «Ευκλείδης» και η έκταση στα νότια της κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι γνωστές για την αρχαιολογική τους σημασία από παλιότερες ανασκαφικές έρευνες της ΙΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων που είναι επικεφαλής του αρχαιολογικού έργου για την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης.



Συγκεκριμένα στον σταθμό του «Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού» όπου ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές ερευνήθηκαν ενενήντα τέσσερις τάφοι που ήταν πλούσιοι σε ταφικά μνημεία, πενήντα οκτώ που ήταν κτερισμένοι με πήλινα και γυάλινα αγγεία, χάλκινα νομίσματα, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, χρυσές δανάκες, οστέινα και μεταλλικά αντικείμενα. Το τμήμα αυτό του δυτικού νεκροταφείου καλύπτει χρονολογικά μια μεγάλη περίοδο από την ελληνιστική εποχή έως τους ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους.



Η ανασκαφική έρευνα στο σταθμό «Συντριβανίου» έφερε στο φως τάφους από το ανατολικό νεκροταφείο της αρχαίας πόλης που χρονολογούνται από την ελληνιστική εποχή έως και τα υστερορωμαϊκά χρόνια. 1028 τάφοι με πλούσια κτερίσματα ανακαλύφθηκαν το καλοκαίρι στο χώρο που εκτείνεται στα νότια της κεντρικής βιβλιοθήκης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η πλειονότητα των τάφων χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ τριάντα πέντε εντάσσονται στην ελληνιστική περίοδο. Ανάμεσα στους ελληνιστικούς τάφους καταγράφηκε και ένας λακκοειδής τάφος που μέσα σε ξύλινο φέρετρο περιείχε τέσσερα χρυσά στεφάνια από φύλλα ελιάς, κοσμήματα, νομίσματα και αγγεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: