Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008

Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη 27.8.2008, στην πρώτη Συνεδρία Της για τον μήνα Αύγουστο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 151ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου
Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος:

1. Επικύρωσε τα Πρακτικά της Εξουσιοδοτήσεως.

2. Ασχολήθηκε με το θέμα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών και διατύπωσε την εξής θέση:

Το μάθημα των Θρησκευτικών είναι για τον Έλληνα Ορθόδοξο μαθητή υποχρεωτικό, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του άρθρου 16, παρ. 2 του ισχύοντος Συντάγματος και διδάσκεται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σύμφωνα με τα επίσημα υποχρεωτικά αναλυτικά ωρολόγια προγράμματα που έχουν καθορισθεί από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. Κατά τα λοιπά ισχύουν όσα διαλαμβάνει η υπ’ αριθμ. 61723/Γ2/ 13.6.2002 Εγκύκλιος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

3. Πλη­ρο­φο­ρή­θη­κε με ικανοποίηση, από τα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων, την επιτυχία για την εισαγωγή στις τέσσερις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες συνολικώς 419 σπουδαστών και σπουδαστριών έναντι των 140 εισαχθέντων του παρελθόντος έτους.

4. Εξέτασε το ζήτημα που έχει προκύψει μεταξύ των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου και Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου και αποφάσισε να τεθεί η υπόθεση στο Αρχείο.

5. Ενέκρινε τον τελικό Πίνακα Κληρικών, υποψηφίων προς εγγραφή στον Κατάλογο των προς Αρχιερατεία εκλογίμων.

6. Α­να­κοί­νω­σε ότι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ηλείας, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, Αργολίδος, Μεγάρων και Σαλαμίνος, Πειραιώς, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, Κορίνθου, Νικαίας και Λαγκαδά, ζητούν Βοηθό Επίσκοπο για τις Ιερές Μητροπόλεις τους. Αποφάσισε να αποσταλεί έγγραφο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οποίο θα ερωτάται η δυνατότητα εκλογής Βοηθού Επισκόπου στις Μητροπόλεις των «Νέων Χωρών». Στη συνέχεια το θέμα θα εισαχθεί στην προσεχή Τακτική Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος μηνός Οκτωβρίου 2008.


7. Συζήτησε και ενέκρινε τον Οικονομικό Απολογισμό του έτους 2008 της Ε.Κ.Υ.Ο.

8. Τέ­λος η Δ.Ι.Σ. συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: