Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Ρωσία: Οι ΗΠΑ γνώριζαν για την επίθεση της Γεωργίας στη Ν. Οσετία

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί στρατιωτικοί ανέβαλαν προγραμματισμένη - από τις 10 έως τις 14 Αυγούστου - επίσκεψη στη Γεωργία, σύμφωνα με Ρώσο αξιωματούχο

Υψηλά ιστάμενος στην ιεραρχία των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας - που όμως ζήτησε να μην κατονομαστεί - με σημερινές δηλώσεις του στο πρακτορείο Ria Novosti, επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση γνώριζε τα σχέδια που είχε η Τιφλίδα για να εξαπολύσει επίθεση κατά της αυτονομημένης Νότιας Οσετίας, την παραμονή έναρξης των Ολυμπιακών αγώνων, δηλαδή την 7η Αυγούστου.
«Οι Αμερικανοί γνώριζαν την ημερομηνία και την ώρα έναρξης των επιχειρήσεων στη Νότια Οσετία» υπογράμμισε ο εν λόγω αξιωματούχος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, επικαλούμενος συγκεκριμένα την - αναγγελθείσα στα ΜΜΕ - αναβολή επίσκεψης της Γεωργίας από μια αμερικανική αντιπροσωπεία περίπου στο ίδιο χρονικό διάστημα..


Η επίσκεψη αυτή ήταν προγρ
αμματισμένη να γίνει από τις 10η έως την 14η Αυγούστου, σημειώνεται, και θα γινόταν από υψηλόβαθμους Αμερικανούς στρατιωτικούς. Εκ μέρους τους ανακοινώθηκε, μόνον, ότι «αναβάλλουμε την επίσκεψή μας» χωρίς να προβληθεί δικαιολογία, είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, κρίνοντας ότι αυτό αποτελεί στοιχείο ότι «οι Αμερικανοί γνώριζαν όλα τα περί Νότιας Οσετίας.

Παράλληλα, ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Ανατόλι Νογκοβίτσιν, ήγειρε θέμα για το ρόλο που διαδραμάτισε ο ΟΑΣΕ (Οργανισμός Ασφάλειας Συνεργασίας στην Ευρώπη) τις πρώτες ώρες των γεγονότων στη Γεωργία, προφανώς ενημερωμένος από την Τιφλίδα για το τι ακριβώς θα συνέβαινε. «Εξαιτίας αυτού θα πρέπει, φρονώ, να αναγκαστούμε να αναθεωρήσουμε τις σχέσεις μας με τον ΟΑΣΕ», υπογράμμισε ο υποστράτηγος Νογκοβίτσιν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: