Δευτέρα 9 Ιουνίου 2008

ΣΕΙΣΜΟΣ 6,5 ΡΙΧΤΕΡ








Χιλιάδες κάτοικοι της βορειοδυτικής Πελοποννήσου ξενύχτησαν στους δρόμους ή σε σπίτια συγγενών μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,5 Ρίχτερ, ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και προκάλεσε τον τραυματισμό δεκάδων, καθώς και εκτεταμένες υλικές ζημιές στην Ηλεία και την Αχαΐα. Μετά το πλήγμα του Εγκέλαδου, επικρατεί αγωνία για τους αναμενόμενους ισχυρούς μετασεισμούς.

Πρώτο θύμα του σεισμού ήταν ο 55χρονος Ανδρέα Μπακούλια, ο οποίος καταπλακώθηκε από στέγη στην Κάτω Αχαγιά, ενώ λίγη ώρα αργότερα τραυματίστηκε η 80χρονη Μαρίνα Πετροπούλου, η οποία κατέληξε από ανακοπή καρδιάς, κατά την μεταφορά της στο νοσοκομείο.

Συνολικά 214 άνθρωποι προσήλθαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς λόγω του σεισμού. Από αυτούς, 21 εισήχθησαν και παραμένουν για νοσηλεία, ενώ σε τρεις περιπτώσεις, που αφορούν κατάγματα στα άκρα, οι ασθενείς χειρουργήθηκαν.

Περισσότερα από δεκαπέντε χωριά στην Αχαΐα και την Ηλεία έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, ενώ κάτοικοι που έμειναν άστεγοι είτε φιλοξενήθηκαν σε σπίτια συγγενών σε άλλες περιοχές, είτε οδηγήθηκαν σε ξενοδοχεία. Οι περιοχές που μετρούν τις μεγαλύτερες πληγές είναι η Κάτω Αχαγιά, το Σανταμέρι, η Φώσταινα, το Πέτα, ο Αγιος Στέφανος, οι Πόρτες, καθώς και ο Δήμος Βαρθολομιού.

Ζημιές σημειώθηκαν ακόμη και στο κέντρο της Πάτρας, αλλά και στο Αγρίνιο και τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας. Εκτός λειτουργίας λόγω ρωγμών ετέθη ο πύργος ελέγχου στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, αλλά λειτουργεί ο εφεδρικός.

Εκείνοι που έμειναν άστεγοι θα λάβουν έκτακτο βοήθημα 3.000 ευρώ, ενώ βοήθημα 2.000 ευρώ θα δοθεί από την ΚΕΔΚΕ σε όσους καταστράφηκε η κύρια κατοικία τους.

Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια στην Αχαΐα, καθώς και το ΤΕΙ Πατρών. Το Πανεπιστήμιο Πατρών θα μείνει κλειστό Δευτέρα και Τρίτη. Κλειστά τα σχολεία και στον Νομό Ηλείας.

Η πρώτη καταγραφή για μεγάλο σεισμό στη Βορειοδυτική Πελοπόννησο υπάρχει από το 1752 με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ. Το 1821 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος σεισμός που χτύπησε ποτέ την περιοχή (6,9 Ρίχτερ) και στη συνέχεια το 1873, το 1939 και το 1988 ακολούθησαν άλλες τρεις ισχυρές δονήσεις με μεγέθη 6,6, 6,3 και 6 R, αντίστοιχα.

Σε όλους τους παραπάνω μεγάλους σεισμούς οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ήταν πάντα περιορισμένες, σε σχέση με τα μεγέθη και με δεδομένο ότι όλοι σεισμοί, όπως και εκείνος της Κυριακής, ήταν όλοι επιφανειακοί. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τους κατοίκους έσωσε η σύσταση του υπεδάφους.

Αγωνία για τους μετασεισμούς

Η χθεσινή δόνηση ήταν επιφανειακή, με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιόμετρα, γεγονός που σημαίνει, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ότι αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. Μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί 14 με 15 μετασεισμοί της τάξεως των 3,5 με 4,6 Ρίχτερ.

Η ισχυρότερη δόνηση το βράδυ ήταν στις 04:32, μεγέθους 4,5 Ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να οπλιστούν με ατσαλένια νεύρα, καθώς η μετασεισμική δραστηριότητα πρόκειται να συνεχιστεί για μεγάλο διάστημα.

Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, με δεδομένο ότι ο κύριος σεισμός ήταν 6,5 Ρίχτερ, οι μετασεισμικές δονήσεις μπορεί να φθάσουν έως και τα 5,9 με 6 Ρίχτερ.

«Θα ήταν μεγάλη η έκπληξη να μην συμβεί ένας ισχυρός μετασεισμός», δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης.

Οι μετασεισμοί των 4,6 Ρίχτερ που έχουν υπάρξει μέχρι τώρα δεν θεωρούνται ισχυροί, είπε ο κ. Σταυρακάκης και πρόσθεσε ότι ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ όπως ο χθεσινός δίνει ισχυρό μετασεισμό που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μία μονάδα μικρότερος από τον κύριο και στην χειρότερη 0,3 με 0,5 μικρότερος από τον βασικό σεισμό.

Ο κ. Σταυρακάκης συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους και τους συμβούλευσε να πειθαρχούν στις υποδείξεις των αρχών και των μηχανικών που κάνουν τους πρωτοβάθμιους ελέγχους στα σπίτια.

Ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, σε δηλώσεις του από το χωριό Βλάμη Ηλείας που έχει πάθει τις μεγαλύτερες καταστροφές είπε ότι ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ δίνει συνήθως έναν ισχυρό μετασεισμό μία με μισή μονάδα μικρότερο, αλλά αυτό δεν είναι και πάντοτε απαραίτητο, όπως συνέβη πρόσφατα και στην Κίνα.

Νέος «πόλεμος» σεισμολόγων

Δύο προβλέψεις με μεγάλη χρονική απόκλιση, που καλύπτουν έκταση από μερικές δεκάδες έως και... χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, διεκδικούν τον τίτλο για την «πρόγνωση» του χθεσινού καταστροφικού σεισμού, δημιουργώντας το έδαφος για τον συνηθισμένο «πόλεμο εντυπώσεων» μεταξύ των σεισμολόγων.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η πρώτη προειδοποίηση προκύπτει από μελέτη της ομάδας ΒΑΝ, η οποία καταχωρίστηκε στη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου του Κορνέλ στις 22 Φεβρουαρίου 2008. Στη συγκεκριμένη έρευνα αναφέρεται ότι «η σεισμική δόνηση που εκκρεμεί από την καταγραφή ηλεκτρικής δραστηριότητας που παρατηρήθηκε στον Πύργο Ηλείας από τις 29 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2008 αναμένεται να εκδηλωθεί στη σκιασμένη περιοχή», η οποία καλύπτει έκταση από την Κρήτη έως τη Λευκάδα, ενώ ένα μέρος της συμπίπτει και με το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού.

Επιπλέον, αναφέρεται στη μελέτη της ομάδας ΒΑΝ ότι ηλεκτρικά σήματα που καταγράφηκαν σε σταθμό της Πάτρας στις 9 Φεβρουαρίου 2008, διερευνώνται για τη σχέση τους με τη σεισμικότητα που εκδηλώνεται στην περιοχή. Ωστόσο, πουθενά στην έρευνα δεν διευκρινίζεται ο χρόνος, ούτε κάποια στοιχεία για την αναμενόμενη ένταση.

Η δεύτερη πρόβλεψη ήταν σαφώς πιο συγκεκριμένη από αυτήν της ομάδας ΒΑΝ. Στις 13 Απριλίου 2007 ο σεισμολόγος κ. Παναγιώτης Παπαδημητρίου υπέβαλε πρόγνωση η οποία έκανε λόγο για ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,7 Ρίχτερ με περιθώριο απόκλισης 0,4 Ρίχτερ σε ελλειπτική περιοχή με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κεφαλονιάς και ακτίνες 40 και 70 χιλιομέτρων. Ο χρόνος οριζόταν στα τέλη Ιουλίου 2008, ενώ δινόταν και απόκλιση του χρονικού περιθωρίου κατά 1,5 έτος. Η έκταση που καλύπτει η συγκεκριμένη πρόβλεψη συμπεριλαμβάνει οριακά και το επίκεντρο του χθεσινού σεισμού.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, «ούτε στην επιτροπή ούτε στον Οργανισμό Αντισεισμικής Προστασίας υπήρξε επίσημη ενημέρωση για τη πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ». Επιπρόσθετα, από το ΥΠΕΧΩΔΕ ανέφεραν ότι σε αυτά που λέγονται από την ομάδα ΒΑΝ, ότι δηλαδή είχαν ειδοποιήσει για τον σεισμό, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Μακρόπουλος δηλώνει κατηγορηματικά ότι ποτέ δεν είχε λάβει τέτοια ειδοποίηση.

Σχολιάζοντας την πρόβλεψη του κ. Λάγιου, ο πρόεδρος της Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου κ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι υπήρξε ειδοποίηση για τη συγκεκριμένη περιοχή, η οποία δεν είναι αυτή όπου έγινε ο σεισμός. «Ότι ήταν δυνατό να γίνει, κατά τη δική μου γνώμη, έγινε για τη συγκεκριμένη πρόβλεψη», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.



ΠΗΓΕΣ:ΣΤΟΧΟΣ,ΙΝ,ΠΑΤΗΦΙΝΔΕΡ,ΝΕΑ,GOOGLE

Δεν υπάρχουν σχόλια: