Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

"ΣΤΡΟΦΗ" ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Να και ενα ευχαριστο νέο.

Στροφή των καταναλωτών στα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, ως αντίδραση στην οικονομική κρίση, φαίνεται ότι παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην ελληνική αγορά.

Σχολιάζοντας τις σχετικές πληροφορίες και εκτιμήσεις, ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Τμήματος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) Δημήτρης, Δημητρίου, δήλωσε προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τα εξής:

"Παρ' όλο που δεν έχουμε ακόμη στη διάθεσή μας ολοκληρωμένη εικόνα με σχετικά στοιχεία, υπάρχουν ενδείξεις ότι κατ' αρχάς στον κλάδο των τροφίμων καταγράφεται στροφή του ελληνικού καταναλωτικού κοινού στα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, για ψυχολογικούς κυρίως λόγους, λόγω της οικονομικής κρίσης. Η τάση αυτή δεν έχει γενικευτεί, ωστόσο μπορούμε να υποθέσουμε, με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις, ότι οι καταναλωτές θα επιλέγουν σε μεγαλύτερη κλίμακα τα ντόπια προϊόντα, στον βαθμό που αυτά ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και είναι ανταγωνιστικά. Ευκταίον είναι να συμβεί αυτό σε ευρεία κλίμακα, καθώς η ελληνική βιομηχανία δοκιμάζεται σκληρά από τις επιπτώσεις της κρίσης, περισσότερο ίσως από οποιονδήποτε άλλον τομέα της ελληνικής οικονομίας".

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Βιομηχανικού Τμήματος του ΕΒΕΑ θέτει γενικότερο θέμα στήριξης της εγχώριας βιομηχανίας από την Πολιτεία. "Πρέπει, επιτέλους, το κράτος να παράσχει στην ελληνική βιομηχανία τη στήριξη που μπορεί, όπως πράττουν όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, φυσικά χωρίς να παραβιάζουνται οι κοινοτικοί κανόνες ανταγωνισμού. Οι κρατικές προμήθειες είναι ένας μόνο από τους τρόπους με τους οποίους το κράτος μπορεί να τονώσει την εγχώρια βιομηχανική δραστηριότητα", καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: