Πέμπτη, 8 Απριλίου 2010

Εις μνήμην του Μπιθικωτση

5 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ.
Σαν σημερα πριν 5 χρόνια έφυγε από τη ζωή αυτός ο μεγάλους τραγουδιστής.
Το παρακάτω τραγούδι που θα απολαύσουμε  το είχε ζητήσει και στην κηδεία του.

Αντιγραφω από το pathfinder , λίγα λόγια για τη ζωή του
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης γεννήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου του 1922 στο Περιστέρι. Ήταν ο τελευταίος γιός μιας φτωχής οικογένειας και όταν ξέσπασε ο πόλεμος τα αδέρφια του έφυγαν για το μέτωπο και ο Γρηγόρης ξεκίνησε από ένα ταβερνάκι της γειτονιάς του, τραγουδώντας Ευρωπαϊκά τραγούδια κυρίως. Όταν ξεκίναγε, είχε πει στη μητέρα του, ότι εμένα κάποτε θα με μάθει κάποτε όλος ο κόσμος, λόγια που έμελλε να είναι προφητικά.
Τα πάντα άλλαξαν όταν ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης άκουσε για πρώτη φορά τον Μάρκο Βαμβακάρη και τους άλλους μεγάλους λαϊκούς καλλιτέχνες της εποχής εκείνης. Γρήγορα ασπάστηκε και αυτός το ρεμπέτικο και το λαϊκό. Ήταν η αρχή μιας λαμπρής καριέρας. Η ξεχωριστή φωνή του σφράγισε μερικά από τα μεγαλύτερα ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια: Γαρύφαλλο στο αυτί, Είμαι αητός χωρίς φτερά, Τρελοκόριτσο, Στου Αποστόλη το κουτούκι, Στα χέρια σου μεγάλωσαν, και πάρα πολλά άλλα που θα ακούγονται και θα τραγουδιούνται για πάντα.
Καταλυτική υπήρξε για τον Γρηγόρη Μπιθικώτση η γνωριμία του με τον Μίκη Θεοδωράκη στην Μακρόνησο όπου εκτοπίστηκε το 1947 όπως και πολλοί άλλoi έλληνες. Οι ανεπανάληπτες συνθέσεις-μελοποιήσεις του Μίκη Θεοδωράκη σε μερικά από τα σημαντικότερα έργα Ελλήνων ποιητών (Άξιον εστί, Επιτάφιος, Ρωμιοσύνη κ.α.) και οι μεγάλες ερμηνείες του Γρηγόρη Μπιθικώτση έφεραν στο λαό ένα νέο είδος μουσικής, την μελοποιημένη ποίηση και συγχρόνως μετέφεραν τα έργα αυτά σε κάθε μεριά της Ελλάδας.
Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης πέθανε στις 7 Απριλίου του 2005. Η προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι είναι τεράστια και το σίγουρο είναι ότι μέσα απο τις ξεχωριστές ερμηνίες και το ανεπανάληπτο έργο του, θα μείνει για πάντα ζωντανός στις καρδιές όσων αγαπούν το αυθεντικό λαϊκό και ρεμπέτικο ελληνικό τραγούδι. Γρηγόρης Μπιθικώτσης απέκτησε έναν γιο, τον οποίο ονόμασε επίσης Γρηγόρη, για να υπάρχει πάντα στο σπίτι ένας Γρηγόρης, όπως είχε πει ο ίδιος. Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης ο νεώτερος ακουλουθεί τα χνάρια του πατέρα του αφού είναι και αυτός τραγουδιστής.

Μάλιστα όπως πληροφορηθηκα στις 20 Απριλιου θα δοσει συναυλία ο γιος του μαζι με τον δημαρχο Χαλανδριου προν τιμην του, όπου θα ακουστουν και διάφορα δικά του τραγούδια.

1 σχόλιο:

Δημήτρης είπε...

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης υπήρξε ο σημαντικότερος ερμηνευτής που μας χάρισε τις σπουδαιότερες στιγμές στο ελληνικό τραγούδι με αξεπέραστες ερμηνείες χάρη στη θεϊκή φωνή του