Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009

Ο Ερντογάν... εκτουρκίζει τη Θράκη!

Πολίτες του οι Έλληνες μουσουλμάνοι!!!

Ενώ έχουν γραφεί αναλύσεις επί αναλύσεων σχετικά με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας σε ό,τι αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, ο ίδιος ο τούρκος πρωθυπουργός ξεσπάθωσε και δημοσίως:
α) Έθεσε θέμα εθνικού αυτοπροσδιορισμού των μουσουλμάνων της περιοχής, β) Προσδιόρισε ο ίδιος χωρίς πολιτικές αναστολές τους ιδίους ως «πολίτες της χώρας του»(!), κάτι που σε περιπτώσεις άλλων λαών θα επενεργούσε με δυναμικές casus belli.
Οι σχετικές αναφορές του Ταγίπ Ερντογάν δεν έγιναν τυχαία και ειδικότερα σχετίζονται και με όσα επίκεινται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενώσεως αφενός κι εν όψει της εδώ επισκέψεώς του, αφετέρου για τα εγκαίνια του Μουσείου Ακροπόλεως.
Γιατί με αυτές τις αναφορές ο τούρκος πρωθυπουργός προκαταλαμβάνει και εκβιαστικώς οριοθετεί αξιώσεις, στο πλαίσιο συγκεκριμένης στρατηγικής που βρίσκεται, κυριολεκτικώς, εν εξελίξει.
Δεν είναι τυχαίο που επί εβδομαδιαίας πλέον βάσεως, ο τούρκος πρόξενος και οι συν αυτώ, βρίσκουν (και κατ' ακρίβειαν δημιουργούν) ευκαιρίες, για να υπογραμμίζουν τα περί «τουρκικής μειονότητος» και για τα περί του «αδιαπτώτου ενδιαφέροντος της μητέρας πατρίδας».
Σε μια προφανή προσπάθεια να δημιουργηθεί πέραν των αιγαιωτικών βλέψεων και άλλος άξονας διεμβολισμού της Ελλάδος.
Γιατί με αυτές τις θέσεις δημιουργείται συν τω χρόνω και μειονοτικό πρόβλημα στα χνάρια του κυπριακού μοντέλου, όπως συνήθως αναφέρουν τούρκοι αναλυτές και αρθρογράφοι.
Με τις τελευταίες δηλώσεις του ο Ερντογάν δημιουργεί πλατφόρμα «πάρε-δώσε», συνεμπλέκοντας τα πιο πάνω ζητήματα με αυτό της Χάλκης. Η επαναλειτουργία της οποίας βεβαίως, ουδέν κρισίμως ουσιαστικό θα σημάνει για την Ελλάδα, ενώ εάν υπάρξουν ανταλλάγματα που η Άγκυρα προβάλλει, θα δώσουν στην Τουρκία ερείσματα «για τα περαιτέρω».
Υπάρχουν ως προς αυτές τις τουρκικές προθέσεις κι ενέργειες μερικά σημαντικά μηνύματα της διπλωματικής μας αποστολής στην Άγκυρα, τα οποία χαρακτηρίζονται απόρρητα και στα οποία εμπεριέχονται πολλά όσον αφορά τις ενέργειες που προωθούνται. Κάτι που εξάλλου θα διαφανεί και από τις, εν όψει εξελίξεις σύντομα.
Καθώς οι διεργασίες στις Βρυξέλλες για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας οδηγούνται σε αδιέξοδα και σοβαρές τριβές. Οπόταν και θα ξεκαθαρισθούν πολλά. Ενώ η Αθήνα και η Λευκωσία βεβαίως από κοντά θα υποχρεωθούν να προσδιορίσουν τελικές τοποθετήσεις. Είτε αφήνοντας την Άγκυρα να περάσει αβρόχοις ποσί είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Κάτι που και πάλι θα προκαλέσει κρίση, την οποίαν ακριβώς η Άγκυρα, με αυτούς τους εκβιασμούς, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει ως μοχλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: