Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Συνέντευξη Οικουμενικού Πατριάρχη στις Βρυξέλλες

Image
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΑΠΑΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.ΤΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΜΟΓΓΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΑΜΩ ΤΟΝ ΑΛΑΧ ΤΟΥΣ

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, μετά το πέρας της ομιλία του, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, παρών ήταν και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Χάνς Γκέρτ Πέτερινγκ.

Ο κ. Βαρθολομαίος στην συνέντευξη αναφέρθηκε στα προβλήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αλλά και στο διάλογο του ανάμεσα σε θρησκείες και πολιτισμούς.

Ερωτηθείς ο Παναγιώτατος για το τι είδους σχέση με την Ε.Ε ο ίδιος θα έβλεπε για την Τουρκία, κι αν μία προνομιακή σχέση θα ήταν προτιμότερη, ο Πατριάρχης τόνισε:

"Πρόκειται για μια πολιτική ερώτηση, όμως ως κάτοικος της Τουρκίας, αυτό που θα επιθυμούσα εγώ, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού, είναι η ένταξη της χώρας μας ως πλήρους μέλους στην ΕΕ, υπό τον όρο ότι θα τηρηθούν τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις που ισχύουν για κάθε υποψήφια χώρα".

Επίσης ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε: "Από γεωγραφικής πλευράς, η Τουρκία ευρίσκεται στο μεταίχμιο της Ασίας και της Ευρώπης. Είναι μία χώρα- γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, Δύσεως και Ανατολής, μεταξύ χριστιανισμού κα μουσουλμανισμού. Έχει υιοθετήσει το κοσμικό κράτος που προβλέπει το σύνταγμα της χώρας. Επιθυμεί να εισέλθει στην ΕΕ μετά τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει έως τα τώρα. Πρέπει να πω ότι παρά τα βήματα που έχει κάνει μέχρι τώρα, υπολείπονται ακόμα πολλά για τον πλήρη εκδημοκρατισμό, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδιαίτερα των θρησκευτικών ελευθεριών".

Σημαντικό είναι ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ανέφερε, πως "το γεγονός ότι ο πληθυσμός της Τουρκίας είναι κατ' εξοχήν μουσουλμανικός δεν θα πρέπει να θεωρείται ως κώλυμα. Η συνύπαρξη ανθρώπων, διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων και πολιτισμικών καταβολών, είναι αμοιβαίος εμπλουτισμός".

Σε άλλη ερώτηση ζητήθηκε από τον κ. Βαρθολομαίο και από τον κ. Πέτερινγκ να τοποθετηθούν σε σχέση με τις νέες διαπραγματεύσεις, που έχουν ξεκινήσει για την Κύπρο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αφού ξεκαθάρισε πως ο ίδιος θα απαντήσει ως θρησκευτικός αρχηγός, και θα αφήσει την πολιτική πλευρά στον κ. Πέτερινγκ τόνισε:

"Εύχομαι να επιτύχουν πλήρως οι διαπραγματεύσεις, ώστε να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου που, δυστυχώς, έχει αφάνταστα ζημιώσει και το Πατριαρχείο και την ελληνική ορθόδοξη μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη. Εάν σήμερα το ποίμνιο μας εκεί έχει συρρικνωθεί και ελαττωθεί κατά τρόπο ανησυχητικό, αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, στο κυπριακό πρόβλημα".

Να αναφερθεί πως ο κ. Βαρθολομαίος μίλησε και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αναφέρθηκε στην δικαίωση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το θέμα του Οικοτροφείου στην Πριγκηπόννησο, τονίζοντας πως υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα και για άλλα 24 ιδρύματα και εφ' οσον εξαντληθούν όλες οι νόμιμες προσφυγές στη χώρα, θα καταφύγουν και πάλι στο ΕΔΑΔ.

Τέλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τονίζοντας πως για την Τουρκία που επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ θα ήταν "μεγάλο πλεονέκτημα και τιμή το να έχει στο έδαφός της το Κέντρο της Ορθοδοξίας".

"Το Πατριαρχείο για να ζήσει" ανέφερε "χρειάζεται στελέχη και όταν δεν έχει τη δυνατότητα να τα μορφώσει και να τα προετοιμάσει, δημιουργεί κινδύνους και για το παρών και το μέλλον του Πατριαρχείου. Εάν ήρχοντο φοιτητές θεολογίας από διάφορα μέρη του κόσμου να σπουδάσουν θεολογική και κατόπιν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους λέγοντας ότι σπούδασαν σε μία μουσουλμανική χώρα με όλες τις ελευθερίες, θα ήταν μεγάλο κέρδος γιά την Τουρκία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: