Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Σ. Λαβρόφ: Προσπάθησαν να τρομάξουν την Ελλάδα

Σ. Λαβρόφ: Προσπάθησαν να τρομάξουν την Ελλάδα

Για απροκάλυπτες πιέσεις των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, ώστε να μην πραγματοποιηθούν οι αγωγοί Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης και South Stream, μιλάει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ δηλώνει ότι οι θέσεις της Ρωσίας για το Κυπριακό δεν άλλαξαν.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», ο κ. Λαβρόφ δηλώνει βέβαιος ότι οι αγωγοί θα υλοποιηθούν και ζητάει από την Ελλάδα «ανεξάρτητες και ζυγισμένες» θέσεις.

«Τα τελευταία χρόνια όντως στη συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα πραγματοποιήθηκε ένα είδος άλματος. Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στην ελληνική ηγεσία και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για την πλήρη υποστήριξη αυτών των σημαντικών σχεδίων», λέει ο κ. Λαβρόφ.

«Είναι απολύτως φυσικό ότι αυτό δεν αρέσει σε όλους», συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, λέγοντας ότι «η αμερικανική διοίκηση άσκησε τον τελευταίο καιρό απροκάλυπτη πίεση στην ελληνική ηγεσία, προσπαθώντας να εμποδίσει τη συνεργασία μας στην ενεργειακή σφαίρα. Επιδιώκουν να τρομάξουν την Ελλάδα ότι η συνεργασία μαζί μας δήθεν οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από τη Ρωσία».

Για Κυπριακό

«Η δική μας θέση αρχών σχετικά με το κυπριακό πρόβλημα δεν άλλαξε», διαβεβαιώνει ο Σ. Λαβρόφ και διευκρινίζει ότι «κανένας λόγος δεν γίνεται για αναγνώριση της βόρειας Κύπρου».

Ο κ. Λαβρόφ χαιρετίζει την επανέναρξη των συνολικών διακοινοτικών συνομιλιών, και λέει ότι είναι «αποκλειστική υπόθεση των Κυπρίων και κανενός άλλου» ενώ εκτιμά ότι η θέση ότι οι συνομιλίες αυτές είναι η «τελευταία ευκαιρία» για λύση του προβλήματος, είναι «αντιπαραγωγική και περιττή πίεση στις δύο πλευρές, και προσπάθεια να στριμωχθούν σε τεχνητά χρονικά όρια, να περιοριστεί το έδαφος για ελιγμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: