Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Αν κανείς αναρωτιέται από πότε κατοικοεδρεύουν οι Μακεδόνες στην περιοχή και ποια ακριβώς ήταν τα έθιμα τους, την απάντηση την έχουν οι πρόσφατες ανακαλύψεις των αρχαιολόγων. Εδώ και μια δεκαετία περίπου οι αρχαιολόγοι της ΙΖ Εφορείας Αρχαιοτήτων πασχίζουν να συγκροτήσουν μια συνολική εικόνα για το πώς ζούσαν οι Μακεδόνες της Πέλλας και πώς οργανωνόταν η μακεδονική κοινότητα. Τώρα, ύστερα και από τις 43 ταφές που ήρθαν πρόσφατα στο φως-συνολικά οι αρχαιολόγοι έχουν βρει πάνω από 900 τάφους σε λιγότερο από μια δεκαετία-μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εικόνα για τη ζωή των Μακεδόνων ακόμη και για τα αρχαϊκά χρόνια!\






Οι πρόσφατες ανασκαφές δείχνουν ότι οι Μακεδόνες είχαν υψηλό επίπεδο ζωής ήδη από την αρχαϊκή περίοδο και ότι τον έλεγχο της περιοχής και τη πολιτείας κατείχε η αριστοκρατική κάστα των στρατιωτών. Οι νεκροί ενταφιάζονταν σε λακκοειδείς κυρίως τάφους κατά οικογενειακές συστάδες και γένη, που ορίζονταν από ενδιάμεσα κενά και εξυπηρετούνταν από δρόμους. Οι συστάδες περιλάμβαναν διαχρονικές ταφές των ίδιων κοινωνικών ομάδων, που χρονολογούνται από την ύστερη εποχή του σιδήρου έως και τα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια (7ος-279 π.Χ.). Οι συστάδες διαφοροποιούνται μεταξύ τους όχι μόνο ως προς τον πλούτο ή την ένδεια των κτερισμάτων, αλλά και προς το είδος, τον αριθμό και την υπεροχή ή όχι των εγχώριων ή επείσακτων αντικειμένων.



Οι ανδρικές ταφές: Στις ανδρικές ταφές κυριαρχεί η σιδηροφορία, γνωστή επίσης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στους Ηπειρώτες και στους Θεσσαλούς. Οι διαφοροποιήσεις στον αριθμό των όπλων, αλλά και των υπολοίπων κτερισμάτων, κατατάσσουν τις ένοπλες ταφές σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τους θησαυρούς που έφεραν μαζί τους-και τη στολή την οποία φορούσαν οι πολεμιστές.



Οι γυναικείες ταφές: Οι πλούσιες γυναίκες έφεραν χρυσά στέμματα ή χρυσά, δερμάτινα ή υφασμάτινα με επικολλημένους χρυσούς ρόδακες ταινιωτά διαδήματα, χρυσoύς σφηκωτήρες, χρυσές «σύριγγες» καθώς και χρυσά προσωπεία. Το στόμα των γυναικών καλυπτόταν με χρυσό επιστόμιο, στις περιπτώσεις που δεν υπήρχε προσωπείο. Σε μερικές ταφές, η παρουσία του χρυσού επιστομίου, αλλά και του χρυσού ομοιώματος οφθαλμών με διακόσμηση οφθαλμών ή ροδάκων επιβεβαιώνουν ότι αυτά υποκαθιστούσαν τα προσωπεία.
Τα περιδέραια στις πλούσιες ταφές κατασκευάζονται από χρυσές, αργυρές, κεχριμπαρένιες, φαγεντιανές ή γυάλινες χάντρες. Τα χρυσά ή αργυρά περίαπτα είναι σφαιρικά, κωνικά, κυλινδρικά, πυραμιδωτά, αγγειόσχημα κτλ. Τα ενδύματα διακοσμούνταν με χρυσά, αργυρά, χάλκινα, σιδερένια και οστέινα κοσμήματα (αλυσίδες, περόνες, πόρπες, ρόδακες, ταινίες και ελάσματα), με γυάλινες και φαγεντιανές χάντρες, τα χέρια με βραχιόλια και δακτυλίδια, ενώ τα υποδήματα χρυσούς ρόδακες και ελάσματα. Ύστερα από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι η Μακεδονία όχι μόνο έχει ιστορία αλλά αριθμεί ακόμη παλαιότερα από όσο νομίζαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: