Συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα στις Βρυξέλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αντικείμενο την κατάσταση στον Καύκασο. Διχασμένοι οι "27" για τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στη Μόσχα. Διαψεύδει ο ΟΑΣΕ την έκθεση για τις ευθύνες της Γεωργίας στη σύρραξη
Συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα στις Βρυξέλες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αντικείμενο την κατάσταση στον Καύκασο, μετά την κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Γεωργία και το μέλλον των ευρω-ρωσικών σχέσεων. Πάντως, το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Μόσχας απομακρύνεται. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Γερμανίας, σε επικοινωνία που είχαν χθες συμφώνησαν να "δοθεί τέρμα στις απόπειρες να χρησιμοποιηθεί η διένεξη προκειμένου να δημιουργηθεί ένταση στην Ευρώπη (...) μέσω εικασιών για ανύπαρκτες απειλές σε σχέση με μετα-σοβιετικές χώρες". Στη βελγική πρωτεύουσα μεταβαίνει τη Δευτέρα, για τη Σύνοδο και ο πρωθυπουργός Κώστα Καραμανλής , συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη . "Πρέπει να βρούμε την ισορροπία στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, καθώς η Μόσχα είναι εταίρος της Ευρώπης", τόνισε η κ. Μπακογιάννη στην "Ελευθεροτυπία". Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ διέψευσε τις πληροφορίες του περιοδικού Σπίγκελ, περί έκθεσης παρατηρητών του οργανισμού που επιρρίπτουν την ευθύνη στη Γεωργία για την ανάφλεξη της κρίσης στον Καύκασο.
Διαψεύδει ο ΟΑΣΕ
Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στη Βιέννη, Μάρτιν Νεζίρκι, διέψευσε πως ο Οργανισμός κυκλοφόρησε τα έγγραφα, που επικαλείται το Σπίγκελ. Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, η Γεωργία προετοίμασε εντατικά τη στρατιωτική δράση εναντίον της Νότιας Οσετίας και εξαπέλυσε την επίθεσή της προτού τα ρωσικά άρματα μάχης εισέλθουν στη σήραγγα του Ρόκι που συνδέει τη Ρωσία με τη Γεωργία.
Οι εκθέσεις που συντάσσονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα από την αποστολή του ΟΑΣΕ στη Γεωργία αποστέλλονται δια της διπλωματικής οδού στις 56 χώρες-μέλη του, περιλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Γεωργίας, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Συντάσσονται "με διαφανή, αμερόληπτο και ανεξάρτητο τρόπο" και είναι περισσότερο "αναφορές γεγονότων παρά αναλύσεις". "Καμία από αυτές τις εκθέσεις δεν περιλαμβάνει πληροφορίες του τύπου που αναφέρεται στο άρθρο του Σπίγκελ", σημείωσε.
Διπλωματικές διεργασίες
Την ίδια ώρα διίστανται οι απόψεις στους Κόλπους της ΕΕ σχετικά με τη θέση που πρέπει να διαμορφώσει η Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία.
Η γαλλική προεδρία, που συγκάλεσε και τη Σύνοδο, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν έχει φτάσει ο καιρός για κυρώσεις. Στο πλευρό της και η Γερμανία, με την Καγκελάριο Μέρκελ να έχει αποδυθεί σε διπλωματικό αγώνα προκειμένου να διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Μόσχα, καθώς ορισμένες χώρες, μεταξύ αυτών και τα πρώην κομμουνιστικά κράτη-μέλη ζητούν σθεναρή αντίδραση απέναντι στη Ρωσίας. Σε συνομιλίες που είχε χθες στην Πολωνία, ήρθε σε συμφωνία με τον πρόεδρο Κατσίνσκι για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γεωργίας, αλλά και τη στήριξη της γραμμής του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί στις προσπάθειες του για επίλυση της κρίσης
Η Βρετανία από την πλευρά της, δηλώνει δια στόματος Γκόρντον Μπράουν ότι επιθυμεί επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με το Κρεμλίνο, προκειμένου να αποφευχθεί η κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας. Σε άρθρο του στον Observer διατυπώνει ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ρωσία να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου (η Μόσχα καλύπτει το Ό των ευρωπαϊκών αναγκών) και πετρελαίου.
"Το μήνυμα μου προς τη Ρωσία είναι απλό. Αν θέλει να είναι ευπρόσδεκτη στις κορυφαίες συνόδους οργανισμών όπως η G8, o Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη και ο Διεθνής Οργανισμός Εμπορίου θα πρέπει να αποδεχθεί ότι μαζί με τα δικαιώματα υπάρχουν και ευθύνες. Θέλουμε η Ρωσία να είναι σωστός εταίρος και όχι να επιλέγει τους κανόνες στους οποίους θα συμμορφώνεται", αναφέρει.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι αυτό που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών και στο πλαίσιο αυτό, η Αθήνα δεν αναγνώρισε το Κόσοβο, ούτε τις περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.
Η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στην Ελευθεροτυπία, χαρακτήρισε ιδιαίτερα ανησυχητική την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, τονίζοντας ότι ζητούμενο είναι η παγίωση των καινούριων ισορροπιών που έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται. Υπογραμμίζει ότι ακόμη και "με εξαντλητικό διάλογο πρέπει να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή θέση", ότι πρέπει "να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας" και ότι πρέπει να επιμείνουμε στον σεβασμό αρχών, όπως αυτή της "εδαφικής ακεραιότητας". "Η λογική ότι θα μπούμε το 2008 σε αλλαγές συνόρων είναι λάθος", επισημαίνει η αρχηγός της ελληνικής διπλωματίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου