Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Βιολογικό ρολόι χτυπάει και για τους άνδρες

Οι επιστημονικές ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι άνδρες όπως και οι γυναίκες έχουν βιολογικό ρολόι, το οποίο μάλιστα αρχίζει να χτυπά στα μέσα της τρίτης δεκαετίας της ζωής τους, πληθαίνουν.

Γαλλική μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 12.200 ζευγάρια, τα οποία υποβάλλονταν σε θεραπεία γονιμότητας, προτείνει ότι η πιθανότητα μιας επιτυχούς εγκυμοσύνης μειώνεται όταν ο άνδρας περάσει την ηλικία των 35.

Επισημαίνεται ότι η πιθανότητα επιτυχούς σύλληψης είναι σημαντικά μικρότερη όταν ο άνδρας έχει μπει στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι τόσο η φυσική όσο και η υποβοηθούμενη
σύλληψη είναι πιο δύσκολη όταν ο άνδρας έχει περάσει την ηλικία των 40 ετών.

Οι ερευνητές παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γονιμότητας, τόνισαν ότι είναι πιθανό τα προβλήματα να οφείλονται σε βλάβη του γενετικού υλικού στο σπέρμα.
Ο κίνδυνος αποβολής

Οι ερευνητές συνεργάστηκαν με ζευγάρια, τα οποία είχαν υποβληθεί σε θεραπεία γονιμότητας στο Κέντρο Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο Εϊλό κοντά στο Παρίσι, κατά τη χρονική περίοδο από τον Ιανουάριο του 2002 έως το Δεκέμβριο του 2006.
Σε όλες τις γυναίκες έγινε έγχυση σπέρματος (τεχνητή γονιμοποίηση), εισάγοντας σπέρμα στην μήτρα κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Η διαδικασία αυτή ακολουθείται όταν η γυναίκα δεν έχει κάποιο πρόβλημα γονιμότητας και πρόκειται για μία από τις λιγότερο παρεμβατικές μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης.

Το ανδρικό σπέρμα μελετήθηκε ως προς την ποσότητα, την ικανότητα κίνησης των σπερματοζωαρίων, το μέγεθος και το σχήμα τους.
Ο ρυθμός επιτυχούς σύλληψης, οι αποβολές και οι γεννήσεις καταγράφηκαν και στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν όλα τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί για τις εγκυμοσύνες και τους επέτρεπαν να επισημάνουν παράγοντες που σχετίζονταν με το ζευγάρι. Όπως ήταν αναμενόμενο, η ηλικία της μητέρας είχε σημαντική επίδραση στην σύλληψη και την επιτυχή ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης, καθώς οι γυναίκες πάνω από τα 35 εμφάνισαν μεγαλύτερη πιθανότητα αποβολής και μικρότερο ρυθμό σύλληψης.

Ωστόσο, η ομάδα παρατήρησε ότι όταν ο πατέρας ήταν μεγαλύτερος των 35 ετών, οι αποβολές ήταν πιο συχνές σε σχέση με νεότερους άνδρες. Επίσης, εάν ο πατέρας είχε ήδη μπει στην τέταρτη δεκαετία της ζωής του, οι πιθανότητες για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη ήταν ακόμα λιγότερες.
Για εκείνα τα ζευγάρια, το 1/3 των γυναικών που εγκυμονούσαν κατέληξε σε αποβολή και μόνο το 10% των περιπτώσεων κατέληξαν σε εγκυμοσύνες.

Οι ενδείξεις
Η Δρ. Stephanie Belloc, η οποία παρουσίασε τη μελέτη στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), στην Μπαρτσελόνα, είπε: «Αυτή η έρευνα θα επηρεάσει σημαντικά τα ζευγάρια που θέλουν να δημιουργήσουν μια οικογένεια.»

Ζευγάρια μεγάλης ηλικίας θα πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία τεχνητής γονιμοποίησης IVF, κατά την οποία ένα ωάριο γονιμοποιείται στο εργαστήριο και η εξωτερική μεμβράνη του ωαρίου φαίνεται να εμποδίζει την εισαγωγή σπέρματος με γενετικές βλάβες.

«Αυτές οι μέθοδοι, αν και από μόνες τους δεν εγγυώνται την επιτυχία, μπορεί να βοηθήσουν ζευγάρια στα οποία ο άνδρας είναι μεγαλύτερος και να οδηγήσουν σε μια εγκυμοσύνη πολύ πιο γρήγορα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο αποβολής,» προσθέτει η Belloc.

Ο Δρ. Allan Pacey, ειδικός γονιμότητας από το πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και γραμματέας της Βρετανικής Κοινότητας Γονιμότητας, είπε: «Ο χρόνος μας χαρίζει όλο και περισσότερες ενδείξεις από μελέτες που αποδεικνύουν ότι η ανδρική γονιμότητα επηρεάζεται από την ηλικία.»

«Παλιότερες μελέτες ζευγαριών που προσπαθούσαν να συλλάβουν με φυσικό ή τεχνητό τρόπο, έχουν δείξει ότι οι άνδρες πάνω από μια ηλικία, και κυρίως πάνω από τα 40, εμφανίζουν μειωμένη γονιμότητα σε σχέση με νεότερους άνδρες, ενώ όταν τελικά επιτευχθεί η σύλληψη το πιθανότερο είναι να καταλήξει σε αποβολή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: