Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2008

Κυπριακό - Ανοίγει αύριο η αυλαία των απευθείας διαπραγματεύσεων

Αρχίζουν αύριο στις 10 το πρωί οι απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για συνολική λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της UNFICYP, η συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ θα πραγματοποιηθεί στην επίσημη κατοικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ταγιέ Μπρουκ Ζεριχούν, στην προστατευόμενη από τα ΗΕ περιοχή της Λευκωσίας.

«Η συνάντηση θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των πλήρων διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της UNFICYP.

Αλλά και ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ,Στέφανος Στεφάνου, δήλωσε ότι η αυριανή συνάντηση θα έχει τελετουργικό χαρακτήρα και θα σηματοδοτήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Ωστόσο όπως επεσήμανε, οι συνομιλίες αρχίζουν «όχι με το καλύτερο δυνατό κλίμα, λόγω της απόφασης των κατοχικών αρχών να μην επιτρέψουν τη μετάβαση των κατοίκων Τηλλυρίας στη Μόρφου μέσω του Λιμνίτη».

Πάντως, ο κ. Στεφάνου τόνισε πως παρά την πικρία από την απόφαση αυτή, η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες προσηλωμένη στο στόχο της εξεύρεσης λύσης. Ο μεγάλος στόχος, σημείωσε, είναι η λύση, γι' αυτό «δεν πρέπει να μένουμε σε θέματα χαμηλής πολιτικής».

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας θα θέσει ξανά το θέμα του Λιμνίτη και εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα καταστεί δυνατή η διάνοιξη του οδοφράγματος.

Παρών στη συνάντηση θα είναι και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, καθώς και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UNFICYP, οι δύο ηγέτες και ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να προβούν σε δηλώσεις.

ΓΙΑ ΟΤΙ ΝΕΟΤΕΡΟ ΘΙΑ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: