Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Η Ρουμανία βάζει την Ελλάδα στον κυκλώνα με τους πυραύλους

Ότι και να γινει να ξέρετε πως η Ελλάδα δεν θα αναμυχθεί καθόλου στα γεγονότα

Απρόβλεπτη εξέλιξη στο επικίνδυνο παιχνίδι με την αντιπυραυλική ασπίδα από την κυβέρνηση της Ρουμανίας που επιχειρεί να βάλει σε πολιτικές περιπέτειες και την Ελλάδα.
Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο η Ρουμανία επιθυμεί να εγκαταστήσει τους ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους στο έδαφός της ακολουθώντας την Πολωνία και την Τσεχία που αντιμετωπίζουν την σκληρή αντίδραση της Μόσχας.

Τις σχετικές δηλώσεις έκανε ο Ρουμάνος υπουργός Άμυνας Τεοντόρ Μελεσκάνου μετά από συζητήσεις που είχε με τον ομόλογό του Β. Μεϊμαράκη.

«Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναπτύξει σχέδιο πυραυλικής αμυντικής ασπίδας για να υπερσπιστεί χώρες της Ε. Ε. συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ρουμανίας», δήλωσε ο Μελεσκάνου συμπληρώνοντας ότι η Ρουμανία θα συμμετάσχει στον σχεδιασμό αυτό στο μέλλον.

Ο Ρουμάνος υπουργός προσπάθησε (διά του κ. Μεϊμαράκη) να διαχωρίσει τους ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους από τους αμερικανικούς που θα εγκατασταθούν σε Πολωνία και Τσεχία και είπε ότι το αμυντικό αυτό σύστημα θα προστατεύσει την Ευρώπη σε περίπτωση επίθεσης από τρίτη χώρα.

Οι Μεϊμαράκης και Μελεσκάνου συναντήθηκαν την Πέμπτη στο ΥΠΕΘΑ και συζήτησαν θέματα διμερούς συνεργασίας, τις τελευταίες εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη, τα γεγονότα στον Καύκασο καθώς και θέματα που συνδέονται με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ενώ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για το ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ.

Μετά τη συνάντηση δέχθηκαν ερωτήσεις από δημοσιογράφους και ο κ. Μελεσκάνου είπε επί λέξει:«Έχουμε συζητήσει με τον κ. υπουργό όλα τα ζητήματα που αφορούν την αλληλεγγύη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών ΝΑΤΟ και Ε.Ε. και βεβαίως συζητήσαμε και για την επέκταση της αντιπυραυλικής ασπίδας.

Το σχέδιο της επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας, θεωρούμε ότι δημιουργεί μια μεγαλύτερη σταθερότητα και προστασία των λαών μας.

Και εδώ συμφωνήσαμε ότι θα έπρεπε σε αυτά τα σχέδια του ΝΑΤΟ να υπάρχουν, να προβλέπονται κάποιες δυνατότητες επέκτασης, της ολοκληρωμένης, αυτής της αντιπυραυλικής ασπίδας που να μπορεί να προστατεύει όλες τις χώρες της Ε.Ε., τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, όλες τις χώρες.

Για μας το καλύτερο θα ήταν οι χώρες της Ε.Ε. να έχουν ένα δικό τους σύστημα προστασίας σε ότι αφορούν τα διάφορα οπλικά συστήματακαι των πιθανοτήτων να υπάρχουν προβλήματα που δημιουργούνται από τρίτες χώρες».Αμέσως έλαβε το λόγο (εμφανώς ενοχλημένος) ο κ. Μεϊμαράκης που είπε:«Ένα λεπτό γιατί έχω την αίσθηση ότι η ερώτηση δεν μεταφράστηκε όπως θα έπρεπε με την έννοια ότι υπάρχουν δύο ζητήματα στην αντιπυραυλική ασπίδα.

Το ένα είναι αυτό το οποίο συζητείται πράγματι μέσα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια των χωρών-μελών και το άλλο είναι, αν κατάλαβα καλά την ερώτησή σας, αυτό που αφορά τις διμερείς σχέσεις της κάθε χώρας με την Αμερική ή με το ΝΑΤΟ.Εμείς συζητούμε το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ, το οποίο όπως γνωρίζετε είναι στο πλαίσιο μιας συζήτησης που δεν έχει προχωρήσει ακόμα ούτε σε επίπεδο τεχνικών ή οικονομικών δεδομένων καισυζητείται ως αντιπυραυλική ασπίδα συνολικά των χωρών του ΝΑΤΟ και όποιων άλλων χωρών θέλουν να κάνουν συνεργασία με τη συμμαχία.

Τώρα όποια χώρα διμερώς θέλει να συνεννοηθεί με την Αμερική να έχει δική της αντιπυραυλική ασπίδα είναι δικό της διμερές θέμα δεν είναι θέμα κοινό.Για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό: κατά τη γνώμη μου ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: