Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Οικονομικές οι κυρώσεις στο ΑΚΡ από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας

Θετική για το κυβερνών κόμμα η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Το ΑΚΡ δεν «κλείνει», αλλά τιμωρείται με πρόστιμο για ενέργειες που αντιβαίνουν στον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Η απόφαση αναμένεται να δώσει τέλος στην πολιτική αναταραχή των τελευταίων μηνών στη χώρα.
Αυτό ήταν άλλωστε και το μήνυμα που εξέπεμψε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι πλέον μπαίνει τέλος στην αβεβαιότητα που επικρατούσε στη χώρα, ωστόσο επισήμανε ότι η Τουρκία έχασε χρόνο και ενέργεια από τη διαδικασία αυτή.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να στηρίζει τις αξίες του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Συνταγματικού δικαστηρίου Χασίμ Κιλίτς, ο οποίος εξήγησε το σκεπτικό της απόφασης.

Όπως είπε ο Κιλίτς, έξι δικαστές ζήτησαν την απαγόρευση του AKP, ωστόσο ο απαιτούμενος αριθμός ψήφων για τέτοια απόφαση είναι επτά σε σύνολο 11 δικαστών.

Έτσι, το Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στο κυβερνών κόμμα.

Ο Χασίμ Κιλίτς τόνισε ότι οι οικονομικές κυρώσεις αποτελούν «σοβαρή προειδοποίηση» για το ΑΚΡ, το οποίο θα πρέπει να συμμορφωθεί, λαμβάνοντας τα αναγκαία μέτρα.

Βάσει της απόφασης, το ΑΚΡ θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο, ενώ θα μειωθεί στο μισό η κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει για το τρέχον έτος.

Υπενθυμίζεται ότι ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας ζητούσε την απαγόρευση του ΑΚΡ, καθώς και τον πενταετή αποκλεισμό από την πολιτική ζωή 71 κορυφαίων στελεχών του, συμπεριλαμβανομένων του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Ανακούφιση και αισιοδοξία επικρατεί στο κυβερνών κόμμα. Η Δημοκρατία νίκησε, ήταν η πρώτη δήλωση που έγινε από στέλεχος του ΑΚΡ -και συγκεκριμένα τον υπουργό Εργασίας Φαρούν Τσελίκ- μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Την απόφαση χαιρέτισε η ΕΕ. Η εκπρόσωπος του Χαβιέρ Σολάνα έκανε λόγο για «καλά νέα» και τόνισε ότι η απόφαση θα συμβάλει στην πολιτική σταθερότητα της μεγαλύτερης υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας.
«Φυσικά και θα την διαβάσουμε πιο αναλυτικά, αλλά είναι θετική. Η Τουρκία ζει μια κατάσταση έντασης και ελπίζουμε ότι αυτή η απόφαση θα συμβάλει στην αποκατάσταση της πολιτικής σταθερότητας» σημείωσε η εκπρόσωπος του Σολάνα.
Σχολιάζοντας την απόφαση, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αποτελεί μία πολύ θετική εξέλιξη για τη σταθερότητα της Τουρκίας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ταυτοχρόνως, η απόφαση αυτή βοηθά στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης που σημάδεψε τις ευρωτουρκικές σχέσεις τους τελευταίους μήνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: