Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Νέα επιστολή ΠΓΔΜ(Γυφτων) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Επιστολή προς τον αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο, Λεονάρντ Όρμπαν, από τον οποίο ζητά να στηρίξει «τα αιτήματα των εκπροσώπων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά στην προστασία και την προώθηση της μακεδονικής ως μειονοτικής γλώσσας», απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι.

«Η Μακεδονία, ούσα στην καρδιά των Βαλκανίων, έχει έναν αριθμό εθνοτικών ομάδων που οργανώνονται ελεύθερα στον πολιτικό τομέα, χρησιμοποιούν τη γλώσσα τους στην επίσημη επικοινωνία, γαλουχούν και αναπτύσσουν τις δικές τους πολιτιστικές αξίες. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η Μακεδονία προσφέρει τη δική της συμβολή στην εμπέδωση των ευρωπαϊκών αξιών» αναφέρεται- μεταξύ άλλων- στην επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ προς τον κ. Όρμπαν.

Ο κ. Μιλόσοσκι εκφράζει, επίσης, την πεποίθηση ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω της αποστολής της ως φύλακας αυτών των συνθηκών, θα παροτρύνει την Ελλάδα- ως κράτος μέλος της Ε.Ε.- να παράσχει ένα εποικοδομητικό μοντέλο για την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η γλώσσα και άλλα δικαιώματα που εκφράζουν την ταυτότητα των εθνογλωσσικών μειονοτήτων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: